Kimyasal Buluş

Patent / Faydalı Model başvurusunun önemi nedir?

Globalleşen dünyada ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmek için işletmelerimizin ürün ve hizmetlerini sürekli yenilemeleri ve geliştirmeleri kaçınılmaz bir hale gelmiştir. İşletmelerimiz özgün ürün, tasarım ve hizmetler geliştirmeleri için patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka, telif gibi fikri mülkiyet alanlarını etkin bir şekilde yönetmeleri ve bunları ulusal ve uluslararası pazarlarda ticarileştirmeleri ile mümkün olacaktır.

Dünyada yapılan araştırmalar uluslararası firmaların gayri maddi varlıkları arasında gösterilen patent ve faydalı model değerlerinin fikri mülkiyet hakları arasında en önemli yeri tuttuğunu göstermektedir. ABD de yapılan araştırmalar gayri maddi varlıklarının piyasa değerlerinin S&P 500 firmaları için %80’ini, AB ülkeleri ve Çin’in büyük şirketleri için %70’ini oluşturduğunu göstermektedir. Ülkemizin büyük firmaları içinde durum hemen hemen böyledir.

Bunun için işletmelerimiz ve girişimcilerimiz kendi pazarlarında söz sahibi olmak, rekabet edebilmek için patent politikalarını belirlemeli, gelişen ve değişen pazar ihtiyaçlarına göre patent stratejilerini güncellemeleri son derece önemlidir.

Tuvalet Kağıdı Patenti

Hangi buluşlar Patent / Faydalı Model başvurusuna konu olabilir? Patent ve Faydalı Model arasındaki fark nedir?

Kısaca herhangi bir teknik soruna sağlanan tüm çözümlere buluş diyebiliriz. Basit bir yenilik bile buluş olabilir. Patentlenebilirlik kriterlerini sağlayan çözümler patent ile korunabilir. Patentlenebilirlik kriterlerini en basit anlamda yenilik, teknikte uzman kişiye aşikar olmama ve sanayiye uygulanabilir olmak olarak belirtebiliriz.

Patent Tescil Belgesi buluş sahibine negatif hak sağlar. Yani tescilli patente konu ürün yada çözümü başkasına ürettirmeme, kullandırmama, sattırmama gibi…

Kimyasal buluşlar, prosesler, yazılımlar ve yapay zeka çözümleri patent başvurusuna konu olabilir.

Yazılımlar ve yapay zeka çözümleri bir donanım ile desteklenir, teknik bir problemi çözer ya da ölçülebilir bir fayda sağlarlar ise patent başvurusuna konu olurlar.

Faydalı Model başvurularında yenilik ve sanayiye uygulanabilir olma şartına bakılır. Patent ile arasındaki fark teknikte uzman kişiye aşikar olmama şartı aranmaz.

Bir Ar-Ge süreci ile ortaya çıkmamış, basit iyileştirmeler ve çözümler için faydalı model ideal bir koruma yöntemidir.

Patentin sağladığı tüm hukuki şartları Faydalı Model de sağlar.

Patent 20 yıl boyunca, Faydalı Model 10 yıl boyunca koruma sağlar.

Çocuk Oyuncak Uçakla Oynuyor

Patent tescili alamayacak buluşlar nelerdir?

Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları, zihni ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar, edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller ve yazılımlar ve tedavi usulleri buluş niteliğinde sayılmamaktadır ve patentlenebilir değildir.

Bunların yanı sıra kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlara, bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik işlemler, insan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dâhil tüm tedavi yöntemleri gibi buluşlara patent verilmemektedir.

Çocuk Oyuncak Uçakla Oynuyor

Patent Başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Patent başvurusu yapmadan buluşunuzu ifşa etmemek çok önemlidir. Buluşunuz ile ilgili kafanızdaki çözümü kağıda ve çizimlere dökün ve hangi problemi nasıl çözdüğünüzü detaylı bir şekilde belirtin. Bu çözümün dünyada yeni olup olmadığını mutlaka araştırın.

Patent başvurusu öncesi buluşunuz ile ilgili alanda dünya çapında patent araştırması yapmak ve çözümünüzün ne kadar yeni olduğunu bilmek çok önemlidir. Bunun için espacenet gibi veri tabanlarını kullanabilirsiniz.

Ama patent tarifnamesi yazılmadan önce uzman bir patent vekili tarafından bu araştırmanın  yapılması çok önemlidir. Mutlaka uzman bir vekile bu araştırmayı yaptırın.

Çalışan olarak bir buluş yaptığınızda, bu buluş çalıştığınız işletmenin faaliyeti gereği ya da işletmenizin faaliyet gösterdiği alanlar içindeyse bu buluşunuzu yazılı olarak ve geciktirmeksizin işverene bildirmekle yükümlüsünüz.  İşvereniniz buluşunuz için hak talebinde bulunabilir. Bu durumda işvereniniz size net asgari ücret miktarından az olmayacak bir Teşvik ödülü vermek zorundadır.

Patent tarifnamesinin hazırlanması sırasında alanında deneyimli bir patent vekilinden destek almalısınız.

Patent vekili ile birebir görüşmek vekilinizin buluşu çok daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Vekilin buluşu iyi anlaması tarifnamenin daha iyi hazırlanmasını ve güçlü bir koruma sağlayacağı anlamına geleceğinden mutlaka vekilinizle birebir görüşmeler yolu ile tarifnamenin hazırlanmasını isteyin.

Patent vekiliniz ile görüşürken buluşunuzun sizin için ne kadar kritik olduğunu belirtin.

Buluşunuzun hangi aşamada olduğunu yani fikir aşamasında mı, prototipi yapıldı mı, yada üretimi yapıldı mı mutlaka belirtin.

Patent başvurunuzun amacı başkalarını engellemek mi, yoksa başkalarının size karışmasını önlemek mi olduğunu mutlaka vekilinize belirtin.

Patent başvurunuzu yurt dışında rekabet ettiğiniz pazarlarda tescil edip etmek istemediğinizi mutlaka belirtin.

Uranüs Patent olarak Patent ve Faydalı Model başvurusu ve tescili süreçlerinde siz değerli işletmelerimiz ve girişimcilerimize en doğru yolu göstermek için uzman danışmanlarımız ile hizmet vermeye ve sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.

Patent veya Faydalı Model başvurusuna konu olabileceğini düşündüğünüz buluşlarınız hakkında tüm sorularınız için uzman danışmanlarımızı arayabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaş!

Bugün Cesur Bir Başlangıç Yapın

Değerlerinizi korumak için tüm gücümüzle destek vermeye hazırız!

  • +90 212 982 38 84

Bugün Cesur Bir Başlangıç Yapın

Değerlerinizi korumak için tüm gücümüzle destek vermeye hazırız!

  • +90 212 982 38 84

Bir Görüşme Ayarlayın.

Bugün Cesur Bir Başlangıç Yapın

Değerlerinizi korumak için tüm gücümüzle destek vermeye hazırız!

  • +90 212 982 38 84

Bir Görüşme Ayarlayın.

e-Bültenimize Abone Olun!

    (Bültene Abone olarak Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız.)